EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 11. 09:26


Szellemi kulturális örökség nemzetközi projekt

A projektről és céljairól

Mi a Cultural Capital Counts?

Cultural Capital Counts hat közép-európai ország tíz térségét egyesítő projekt. A közös munkában Magyarországról a Hegypásztor Kör veszt részt a Vasi Hegyhát kistérséget képviselve. A partnerek célja közös: saját szellemi örökségükre, tehát az élő hagyományokra, a szaktudásra és képességekre tekintettel elősegíteni a térség fejlődését. A partnerek három éven keresztül (2011-2014) működnek együtt annak érdekében, hogy hasznosítsák kulturális örökségüket a sikeres, pozitív jövőbeli fejlődés érdekében. Hiszünk abban, hogy az emberek tudása, tapasztalata és a társadalmi érintkezés jelentik a legértékesebb erőforrást térségeink fejlődése számára.

Mi a “szellemi kulturális örökség”?

A „kulturális örökség” fogalma az egész világon jól ismert (gondoljunk csak olyan építményekre, mint a Kínai Nagy Fal vagy a Tádzs Mahal). A szellemi kulturális örökség ugyanolyan fontos, mint az anyagi kulturális örökség, legfeljebb első pillantásra nem olyan nyilvánvaló. Ez a kifejezés olyan dolgokra utal, amelyek nem láthatóak: az élő hagyományok, képességek, szakértelem és tudás a legkülönbözőbb területekről. A térség identitását a szellemi kulturális örökség adja meg – ez a térség lelke.

Miért koncentrálunk a szellemi kulturális örökségre?

Olyan részén élünk a világnak, ahol az emberek sohasem rendelkeztek még ilyen mérvű anyagi jóléttel, és mégis, még sosem voltak ennyire elégedetlenek életükkel. A „Cultural Capital Counts” projekt során nem az anyagi jólétre, hanem az emberekre és a kultúrára figyelünk – hiszen éppen ez az, amelyről manapság megfeledkezünk. Fel szeretnénk hívni mindannyiunk figyelmét azokra a dolgokra, amelyekre büszkék lehetünk: származásunkra, különleges hagyományainkra, képességeinkre és szaktudásunkra, egyszóval arra, amely a térséget egyedivé varázsolja. A partnerrégiókban jelenleg a szellemi kulturális örökség azonosítása zajlik.

Milyen célokat követünk?

1. Az egyedire és a különlegesre fókuszálunk, és meggyőződésünk, hogy ezzel térségünk is vonzóbbá válik az itt lakók, az ide látogatók és a vállalkozók számára. Gyakran a térség lakosai sincsenek tisztában saját térségük szellemi kulturális örökségével. A Cultural Capital Counts fel szeretné hívni figyelmüket térségük egyediségére és meg szeretné erősíteni kapcsolatukat a térséggel, a tájjal és a kultúrával.

2. A szellemi kulturális erőforrásokra alapozott stratégia kialakításával pedig olyan fenntartható területfejlesztés lesz követhető, amely erősíti a térség vonzerejét a vállalkozások és a térségek versenyképessége szempontjából.

3. Végül, a cégek és vállalkozások is meríthetnek saját térségük szellemi kulturális örökségéből, amely hozzájárulhat Egyedi Értékesítési Ajánlatuk (USP) kialakításához. Közös munkánkkal a térség szellemiségét visszük a térség gazdaságába.

A projekt honlapja elérhető itt!

 

The project is co-financed by the ERDF-funds of the European Union (amount: € 1.789.851,39).

A projektet az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) (összeg: 1.789.851,39 euró) és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.