EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 11. 09:10


Aratónap – július 7.

 2012. július 7-én a Hegypásztor Kör hagyományos kézi aratást szervezett, melyen helyi idősebb és fiatalabb, aratásban már részt vett, gyakorlott munkások, és kezdők is jelen voltak szép számmal.
A kézi kaszálás, marokszedés és szalmából kötélkészítés – mint ősi tudás ismeretének átadását vállalták azok a helyi idősebb gazdák, akik fiatalkorukban ezt a munkát minden évben végezték, és most örömmel vették elő régi tudásukat, hogy átadhassák a mai kor fiataljainak, akik úgy érzik, hogy érdemes időt és energiát szánni a ma már sokak számára elavultnak tartott ismeretek elsajátítására.

Mivel az aratásról, mint programról a megyei lapban is lehetett előzetesen tájékozódni, így a helyiek mellett Szombathelyről és Zalaegerszegről is érkeztek érdeklődők, akik számára újdonságot jelentett megismerkedni ezzel a ma már valóban nagyon ritkán látható munkával. A learatott rozst, melynek a szára hosszabb a ma ültetett rozsfajtáknál, a későbbiekben a Hegypásztor Kör munkatársai a zsúpfedéshez használják fel. Ezért is fontos a kézi eszközös munka, mivel a géppel történő aratás során nem maradna meg a rozs szára egészben, így már nem lehetne felhasználni azt zsúpkészítéshez. Az aratás befejezéseként elkészültek a  kepék, hogy a szalma így száradjon ki.

Ezután lovasszekéren jutottak ki az aratók a szőlőhegyre, ahol a Hegypásztor Kör birtokán a kemencében elkészült finom, alkalomhoz illő ebéd várta a fáradt munkásokat. Kaszásleves, töltött káposzta és kalács volt az ebéd, melyet a Berki Csárda  szakácsa készített el.  A délután énekléssel telt amelyhez az alaphangulatról az Olaszfai Mamakórus gondoskodott,  akik aratónóták éneklésével kezdték meg a sort.