EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 11. 09:25


Kereplőállítás – július 21.

2012. július 21-én az oszkói Hegypásztor Kör szőlőhegyi birtokán az egyesület tagjai és a meghívott vendégek közös erővel felállították a kereplőt a szőlőültetvény mellé, hogy így védjék meg a szemmel láthatóan szépen növekvő termést az éhes, vagy ínyenc madarak elől. A rendezvényt azzal színesítettük, hogy meghirdettük a nyári édességek versenyét. Ide az éppen érésben lévő gyümölcsökből vagy zöldségekből készült sütikkel lehetett nevezni. Nagyon szép és főleg finom süteményeket hoztak az ügyes háziasszonyok a Hegyhát több településéről is.

Emellett madárijesztő versenyt is hirdettünk, erre szintén több faluból is érkeztek ijesztő és egyben nagyon tréfás ötletek alapján készített „alakok”, akik a szőlősorok elején állva nemcsak a madarakat hanem a hegyen sétálókat is mulattatják.

A kereplő felállítását népdalokkal is ünnepélyesebbé tettük, ebben a Kalinkó Népdalkör és a Csehimindszenti Asszonykórus segített, majd az oszkói fiatalok táncbemutatója következett. A gyerekek számára nagy élményt jelentett a kemencében sült bucik készítése és sütése. Egészen a tészta gyúrásától a kemencébe való bevetésig részt tudtak venni az elkészítésben, és persze a megsült bucik elfogyasztása is az ő feladatuk volt. A Hegypásztor Körről készült kisfilmet is megtekinthették az érdeklődők a rendezvény során, ez épp az eső idején, a Gombás pincében jó időtöltésnek bizonyult.

A sütik és a madárijesztők értékelése után vacsora várta a résztvevőket, majd zene és egy kis mulatozás zárta a délutánt.