EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 11. 09:33


Közösségi szüret – október 5.

2012. október 5-én a Hegypásztor Kör szüretelni hívta az oszkói szőlőhegyére az egyesület tagjait és partnereit. A szőlő, melyet 4 éve telepítettek, már komoly termést hozott, így volt munka bőven. A meleg, de csapadékban szűkmarkú nyár jó évjáratot eredményezett.

A szüret napján nagyon szép, meleg és száraz idő volt a reggeli köd után, így jó hangulatban zajlott a munka. Közben segítendő a hajladozást, a tavalyi borok is előkerültek. Amikor pedig már a préselés is megkezdődött, a gyerekek örömére finom must folyt ki a prés alól.

A szüret után ebéd várta a fáradt dolgozókat, ami után közös éneklés következett, az időközben megérkezett szlovén vendégekkel együtt. Ők Filovciból, a magyar-szlovén határhoz közeli településről jöttek. A látogatás a két hegyközség közti évek óta tartó jó kapcsolat ápolása, megerősítése, egyben viszonozása az előző heti, náluk tartott szüreten való részvételnek. A Filvoci határában lévő szőlőhegyen az ottani, borászattal foglalkozó civil szervezet hasonló ünnepi alkalom keretében szüretelte le a néhány évvel ezelőtt, a többi „testvér-hegyközség” tagjaival együtt elültetett szőlőt.

Az oszkói hegyen ez alkalommal is a közös munka, a nótáskedvű emberek, a finom óborok valamint a finom helyben főtt ebéd adták meg a jó hangulat alapját.