EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 11. 09:11


Néprajzi tábor – augusztus 13-18.

 2012. augusztus 13-án kezdődött meg az oszkói Hegypásztor Kör  szőlőhegyi birtokán a néprajzi tábor, melynek fiatal résztvevői közt határon túlról, Erdélyből érkezett önkéntes is jelen volt. A  már több éve minden nyáron megrendezett tábor célja, hogy a hagyományos népi építészettel a gyakorlatban is megismerkedhessenek a jelentkezők. Így idén a paticsfal készítésében, a boronafal építésében, a fal és a padló „sározásában”, a zsúptető javításában vettek részt a fiatalok.

Délutánonként biciklivel a környék látnivalóival ismerkedtek, a Jeli Arborétumot nézték meg, fürödtek a Szajki tóban, illetve megkóstolhatták a szőlőhegy saját borát.  A helyi sajátosságnak számító, kézzel aratott zsúpszalmát felhasználva szalmadíszek készítését is megtanulhatták.

A búcsúeseten tábortűz mellett, a közeli és távolabbi magyar vidékekről megszólaltatott  népzenére táncolhattak.

Pályázati támogatásnak köszönhetően a tábornak nem volt részvételi díja. A táborbozók a különlegesen szép környezetben maguk tapasztalhatták meg a helyben megtalálható természetes anyagok felhasználást, mely a mai ember számára egy kicsit különlegesség, de a jövőben fontos tudás lehet. A szakmai titkok elsajátítása mellett –melyet az építészetet tanulók a majdani munkájuk során is hasznosítani tudnak-  jó barátságok is szövődtek.

Végül egy saját élményű beszámoló: „Idén először vettem részt az oszkói néprajzi táborban. Tömören fogalmazva, jó volt és sok tekintetben hasznos. Építész hallgatóként hasznos volt a hagyományos népi építésmód egy szegmensének megismerése. Idén falat meszeltünk, saraztunk, zsúpfedést készítettünk, tóka gödröt ástunk, fonott, sárral tömött kerítést készítettünk, festettünk és a készülő kápolna kezdeti munkálatain vettünk részt. Mindenképpen érdekes volt betekintést kapni a Hegypásztor Kör munkásságába, beszélgetni a megvalósult és kilátásban levő tervekről. A hangulat kifejezetten vidám volt, hála a jó társaságnak és szervezésnek. Délutánonként a Körtől kölcsön kapott biciklikkel bejártuk a környéket. Meglátogattuk többek között a Jeli Arborétumot, s fürödtünk a Szajki tóban. Esténként a tábor szőlőiből készült finom borokat ízlelhettük meg, vagy épp kemencében sült finomságokat ettünk. Nagyon örülök, hogy itt lehettem, szívesen megyek jövőre is.”