EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 11. 10:46


Gyümölcsoltó Nap

2013. március 23-án az oszkói szőlőhegyen Gyümölcsoltó Napot rendezett a Hegypásztor Kör.

A program a Gyümölcsoltó Boldogasszony napját megelőző hétvégére került, hogy a korábban elültetett őshonos gyümölcsfák gazdái ekkor tudják megkezdeni a kis fák idei gondozását, és az ekkor szokásos tavaszi munkával, az oltással is megismerkedhessenek.

Az időjárás a hét során nagyon zord volt, így a szombati hűvös, de szélcsendes, száraz idő így is nagy adomány volt az ünnepen résztvevők számára.

A kápolna avatására zarándokok is érkeztek Csehimindszentről és Vasvárról a Mária Úton, zászlót hozva. A szőlőhegyre érkezők legújabb öröme a kápolna, melyet ezen a napon avatott fel három történelmi egyház képviselője –Kovács György római katolikus plébános, Ferentzi Sándor református lelkész és Körösi Krisztina evangélikus lelkész. Az egyházi vezetők a szőlőhegyre akár dolgozni járó, akár turistaként megforduló emberek lelki feltöltődésének helyét és lehetőségét mutatták be az új kápolna kapcsán avatójukban.

Ezt követően egy rövid kulturális műsor zajlott, amelyben a Molnaszecsődi Református Énekkar, a Kalinkó Népdalkör és Tímár Magdaléna, pusztinai csángó asszony énekelt. Majd a győrvári Nefelejcs Néptánccsoport táncolt, akiket a Kármentő Népzenei Együttes kísért.

Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke beszédében az egyesület egyik álmának megvalósulását, a kápolna megépülését kapcsolta be a hosszú évek óta tartó közösségépítő munkák sorába. A rendezvény díszvendége volt Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A vendégek a Hegypásztor Kör szerepét és eredményeit a vidékfejlesztés szemszögéből értékelték. Úgy látták, hogy nagy értéket jelent a helyi közösség számára az a tevékenység, melyet az egyesület végez.

Ezután egy, a programba nem tervezett kedves esemény zajlott, melynek keretében Dienes Sándor, vasvári nyugalmazott állatorvos Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át a vidékfejlesztési minisztertől ”a vidéken, különösen  a Vasváron és környékén élők  életminőségének javítása érdekében hosszú időn át kifejtett közösségi munkájáért, odaadással végzett gyógyító állatorvosi munkájáért”. Az előző heti Budapesten tartott ünnepségen a kitüntetett nem tudott jelen lenni a nagy havazás miatt, így e helyen vehette át elismerését.

A program folytatásában minden kisközösség a maga „feladatával” volt elfoglalva. A fagondnok családok együttesen elültették az idei közös fát, majd a korábban elültetett gyümölcsfáik gondozásába fogtak. Ahol baba született az elmúlt évben, ott a faültetés volt a tennivaló. Mások a gyümölcsfák oltásával ismerkedhettek, ennek mesterei Kovács István és Németh József voltak. Vadalanyokat oltottak be oltóvesszőkkel, melyeket őshonos, régi fajta gyümölcsfákról szedtek. Nagyon sok érdeklődő vette körül őket, sokan haza is vitték a beoltott alanyokat. Ehhez a programhoz Fazekas Sándor miniszter saját oltókését használva csatlakozott, míg V. Németh Zsolt a gyermekkori emlékeit felidézve, a számára ismert gyümölcsfák sorát említette és ő is oltott. A Hegyháti Borbarát Kör Dr. Árva Pál kertészmérnök-borász szakmai előadását hallgatta meg, majd borkóstolás kezdődött. Néhányan megtekintették a térség szellemi kulturális örökségéről készülőben lévő film előzetesét. A rendezvény sátor alatt eközben biogazdálkodók számára szakmai előadás zajlott.

A helyi termelők is megjelentek portékáikkal, lehetett kóstolni új, különleges ízeket, fazekas és pedignádas kézművesek mutatkoztak be. Cekkerkötő és hímző asszonyok készítették helyben munkáikat, így nemcsak a kész terméket láthattuk, hanem az ahhoz vezető utat is.

A kemencék mellett a bográcsokban és a konyhában eközben elkészültek az ételek, így a program zárásaként mindenki jóllakhatott a helyi különlegességekből. Így választhattunk babos káposztát, mangalicából készült gulyást, halászlevet, paprikás krumplit vagy cicegét, illetve a gyerekek örömére palacsintát.

Köszönjük mindazok segítségét, akik a rendezvény megszervezéséhez és sikeres lebonyolításához támogatásukkal és önzetlen segítségükkel hozzájárultak!