Eredményesen zárult a néprajzi építőtábor az oszkói szőlőhegyen

A Hegypásztor Kör 2010. augusztus 16-20. között a Kézműves Akadémia című projekt keretében szlovén-magyar néprajzi tábort szervezett az oszkói szőlőhegyen. Az érdeklődők kézműves foglalkozásokon vettek részt, megismerkedhettek a népi építészethez kapcsolódó munkálatokkal, valamint lehetőségük nyílt túrázásra, Oszkó környékének felfedezésére is.

A táborban elsősorban a népi kultúra iránt érdeklődő magyar és szlovén nyelvű főiskolás illetve egyetemista diákok vettek részt. A 22 táborlakó közül 9-en érkeztek Szlovéniából, a többi résztvevő jellemzően Budapestről, valamint Vas és Zala megyéből látogatott a településre. A tábor ideje alatt a fiatalok elsajátíthatták a zsúpkészítés technikáját, megismerték a cséplés, kettőzés, magtisztítás folyamatait. A résztvevők sütöttek kenyeret, utazhattak lovaskocsin, és lehetőségük volt korongozásra, szalmafonásra, nemezelésre és kosárfonásra is, mely programok végén mindenki hazavihette a saját maga által készített tárgyakat.  A kézműves foglalkozásokat szakképzett mesterek tartották.

A programok során a résztvevők megtapasztalhatták milyen egy közösség tagjaként csapatban dolgozni közösségi célokért. A fiatalok munkájának köszönhetően a tábor végére elkészült a szőlőhegy két bejáratánál egy-egy hegyi kapu, valamint két présház sározásának javítására is sor került.  A többnapos nemzetközi tábor a néprajzi értékek, hagyományok megismertetésén túl hozzájárult a két ország fiataljai közötti együttműködés erősítéséhez is.

A táborban készült rádióriport, mely elhangzott a Rádió8 Körmend műsorán és a Isis Rádió Vasi Mozaik című magazinjában: Letölthető Itt!

A táborról röviden:

Tevékenységek:

Hegyi kapu-állítás (famunkák, fonás-technika elsajátítása)

Présház-sározás

Zsúpkészítés: cséplés, kettőzés, zsúpfelkötés)

Magtisztítás

Gabonaőrlés

Kenyérsütés

Bográcsos főzés

Pogácsasütés

Korongozás

Kosárfonás

Nemezelés

Szalmafonás

Tanösvény bejárás

Lovaskocsikázás

Kerékpártúra Alsóújlakra (őshonos állatok megtekintése)

Előzetesen jelentkező száma: 28 fő

Résztvevők száma: 22 fő

Szlovéniából: 9 fő

Budapestről: 9 fő

Vas megyéből: 3 fő

Zala megyéből: 1 fő

Kor szerinti megoszlás:

18-21 éves kor között 20 fő

16 éves 2 fő

Outputok:

2 db elkészített hegyi kapu

2 sározott, felújított présház

Résztvevők által font kosarak

Résztvevők által készített szalmatárgyak

Résztvevők által készített nemez-eszközök

Résztvevők által agyagból készített tárgyak

Zágorhidi Czigány Ákos
Hegypásztor Kör
projektmenedzser