Fadoktorok dolgoztak az öreg tölgyön

Az oszkói szőlőhegy főbejáratánál, a 9 méter mély ősi kút szomszédságában áll két hatalmas tölgyfa, melyek közül az idősebb kora megközelíti a 350 évet.

2009. októberében sajnos a nagyobbik tölgy egy viharban komolyan megsérült, egy hatalmas ága letörött, kiszakítva egy részt a fa törzséből is. A szőlőhegy és Oszkó szimbólumának számító öreg tölgy sorsa sokakat aggodalommal töltött el. Oszkó Zoltán, a falu díszpolgára kezdeményezte, hogy vonjunk be szakembereket a fa megmentésébe.

A Hegypásztor Kör munkatársai több céget és szakértőt kerestek meg, végül ez év elején a helyszínre érkeztek a budapesti Garden Kft. szakemberei. A cég egyik speciális tevékenysége az idős fák egyedi ápolása.

Megvizsgálták a fát, megismerkedtek a helyszínnel. Látva, hogy a helyiek összefogásával mennyi minden valósult meg az elmúlt években, a cég vezetői felajánlották, hogy ingyenesen elvégzik a sérült tölgy állagmegóvási munkálatait.

2010. májusában 26-án a Kft. tapasztalt munkatársai nekiláttak mindazon munkálatoknak, melyek ahhoz szükségesek, hogy a fa állapota rövidtávon ne romoljon tovább. Speciális teherautójuk kosarából száraz ágakat és törési csonkokat vágtak le, a sérült felületeket letisztították és leápolták, a kiszakadás melletti alsó ágat megrövidítették és felkötötték egy magasabban lévő egészséges ághoz. A két fát egymáshoz rögzítették egy speciális kötéllel, mely segít a tartásban a sérült törzsnek viharok idején, de nem akadályozza a növekedésben.

Az önkormányzat közmunkásai másnap szép rendet tettek a megtisztított fák alatt.

Köszönjük a Garden Kft. önzetlen segítségét, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az ódon fákat még „unokáink is láthassák”.