EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 10. 24. 00:00

Fadoktorok dolgoztak az öreg tölgyön

Fadoktorok dolgoztak az öreg tölgyön

Az oszkói szőlőhegy főbejáratánál, a 9 méter mély ősi kút szomszédságában áll két hatalmas tölgyfa, melyek közül az idősebb kora megközelíti a 350 évet.

2009. októberében sajnos a nagyobbik tölgy egy viharban komolyan megsérült, egy hatalmas ága letörött, kiszakítva egy részt a fa törzséből is. A szőlőhegy és Oszkó szimbólumának számító öreg tölgy sorsa sokakat aggodalommal töltött el. Oszkó Zoltán, a falu díszpolgára kezdeményezte, hogy vonjunk be szakembereket a fa megmentésébe.

A Hegypásztor Kör munkatársai több céget és szakértőt kerestek meg, végül ez év elején a helyszínre érkeztek a budapesti Garden Kft. szakemberei. A cég egyik speciális tevékenysége az idős fák egyedi ápolása.

Megvizsgálták a fát, megismerkedtek a helyszínnel. Látva, hogy a helyiek összefogásával mennyi minden valósult meg az elmúlt években, a cég vezetői felajánlották, hogy ingyenesen elvégzik a sérült tölgy állagmegóvási munkálatait.

2010. májusában 26-án a Kft. tapasztalt munkatársai nekiláttak mindazon munkálatoknak, melyek ahhoz szükségesek, hogy a fa állapota rövidtávon ne romoljon tovább. Speciális teherautójuk kosarából száraz ágakat és törési csonkokat vágtak le, a sérült felületeket letisztították és leápolták, a kiszakadás melletti alsó ágat megrövidítették és felkötötték egy magasabban lévő egészséges ághoz. A két fát egymáshoz rögzítették egy speciális kötéllel, mely segít a tartásban a sérült törzsnek viharok idején, de nem akadályozza a növekedésben.

Az önkormányzat közmunkásai másnap szép rendet tettek a megtisztított fák alatt.

Köszönjük a Garden Kft. önzetlen segítségét, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az ódon fákat még „unokáink is láthassák”.

nincs vélemény

nincs még hozzászólás

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.