Kós Károly-díjat kapott a Hegypásztor Kör

Az idei Kós Károly-díjakat december 16-án adta át Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Az elismerésekkel a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén végzett kimagasló szakmai tevékenységet ismerik el. Az oszkói Hegypásztor Kör többévtizedes értékmentő munkáját ismerték el Kós Károly születésnapján ezzel a különleges díjjal, melyet a Kós Károly-díj bizottság előterjesztése alapján Dr. Pintér Sándor belügyminiszter adományozott.

Közösségi díj kategóriában részesült Kós Károly-díjban a Hegypásztor Kör.  Az indoklás így szól: “A közösség 1985 óta munkálkodik azon, hogy Oszkó településen és környékén a hagyományos értékrend az ott élők mindennapjainak részévé váljon, szervesen összefonódjon életükkel. Egy olyan önkéntesen szerveződő, helyi értékmentő közösségről van szó, amely nem csupán megmenteni próbálja az oszkói szőlőhegyen még fellelhető boronafalú, zsúpfedeles présházakat, hanem megtölti élettel és újra a köz szolgálatába állítja azokat.  Felelevenítik a nemzeti és egyházi ünnepekhez kapcsolódó szokásokat és így a múltból táplálkozva teremtenek jövőt a helyi közösségnek.

Az egyéni díjak kategóriában Somogy megye és Kaposvár műemlékvédelméért végzett lelkiismeretes munkájáért Lőrinczné Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze vehette át az elismerést. Molnár Csaba, a Budapesti Műszaki Egyetem Rajz és Formaismereti Tanszékének docense példaértékű alkotói-szervezői-főépítészi életútja elismeréseként, valamint az árvízvédelem és az azt követő helyreállítás során végzett munkájáért kapta a díjat. Szintén az árvíz utáni településrekonstrukció során tanúsított áldozatos főépítészi munkájáért kapta az elismerést Rudolf Mihály, a Hadas Építész Kft. ügyvezetője.

A közösségi kategória másik díjazottja az oszkói Hegypásztor Kör mellett a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája lett. Az indoklás kiemeli, hogy a posztgraduális képzést adó szervezet az utóbbi időkben történt valamennyi katasztrófa utáni helyreállításban részt vett.