Nem pihennek a hegypásztorok

Három születésnapot ünnepeltek vasárnap Oszkón: 25 éves a Hegypásztor Kör, öt esztendős a Hegyháti Borbarát Kör, és éppen fél évtizede adták át a Közösségi Házat. A jubileumokat most emlékezetessé tették egy kézműves műhely megnyitásával is.

Huszonöt év, huszonöt nap – e szlogennel hívta ünneplésre a Hegypásztor Kör mindazokat, akik valamilyen módon részesei a civil szervezet tevékenységének, vagy csak szimpatizálnak a törekvéseikkel. A jubileum jegyében az idén számos kulturális és hagyományőrző programmal várták/várják a Hegyhát szívébe látogatókat.

Volt már őshonosfa-ültető akciójuk, építettek szőlőtámrendszert, pünkösdvasárnap pedig a Közösségi Házba invitálták a látogatókat. Az itteni rendezvény apropóját az adta, hogy éppen fél évtizeddel ezelőtt nyitották meg az egykori kocsmából átalakított épület kapuit.

Alapításának ugyancsak öt éves évfordulóját ünnepli a Hegyháti Borbarát Kör, így az érintettek együtt ülték meg a születésnapokat. A borbarátok 2005.április 1-jén hozták létre a társaságukat a Hegypásztor Kör szervezésében. Az önkéntes társaság célja, hogy a tagok személyes tapasztalatszerzése révén fejlődjön a térség szőlő és borkultúrája.

A születésnapon így térségi borversenyt is rendeztek, amelyen csaknem négytucat fajta hegyháti nedű sorakozott a hozzáértő zsűri előtt. Az ünneplők és ünnepeltek persze nemcsak poharazgattak: együtt örültek annak a kézműves műhelynek, amelyet a Közösségi Házban frissen alakítottak ki a kerékpárkölcsönző helyén.

A biciklis centrum természetesen nem szűnt meg, csupán két házzal odébb költözött. Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke elmondta: a kézművesség mindig is jelen volt a település életében, s a negyedszázados civil szervezet működésének is fontos eleme. Noha rengeteg, a kézművességhez kapcsolódó programot szervezett a kör az elmúlt huszonöt év alatt, igazából hiányzott az a kuckó, ami az otthont jelentette volna.

A Közösségi Ház napfényes, központi  helyiségei alkalmasak erre, s bár jelenleg még hiányos a berendezése, hamarosan bővítik a kézműves eszközök tárházát égetőkemencével, fazekaskoronggal, a szalmafonás, a szövés eszközeivel. Az elképzelések minden bizonnyal meg is valósulnak, hiszen a Hegypásztor Kör negyedszázada csupa siker.

Az 1985-ben, a  helyi fiatalok alakította kört a térség első társadalmi szervezeteként jegyezték be. Az alapítók célja az volt, hogy a faluhoz tartozó szőlőhegy műemléki értékű présházait dokumentálják, lehetőség szerint megmentsék, valamint kulturális programokat szervezve megpróbálják élénkíteni a falu életét, felelevenítve annak hagyományait.

A célok tetteké váltak, a hegypásztorok lelkesedése és tenni akarása ma is töretlen. Az eredeti elképzelések megtartása mellett az egyesület tevékenysége jelentősen kibővült az elmúlt 25 év alatt. Vidékfejlesztés, értékvédelem, turizmusfejlesztés, szőlészet-borászat, ifjúsági munka, teleház-szolgáltatások, helyi termékek felkarolása: csak néhány címszó a színes palettáról. A jelenleg 7 fiatalnak munkát adó szervezet a 650 lakosú Oszkó mellett már térségi, sőt néhány területen megyei és régiós hatókörű tevékenységeket végez.


Szerző: Simon Erzsébet