Országfutás Oszkóban

2016. május 9-én településünket is érintette a Budapestről induló Toborzó Országfutás 2016 elnevezésű rendezvény, mely a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) szervezésében zajlik.

“A rendezvény célja: a katonai hivatás népszerűsítése, katonai toborzó rendezvények megtartása a futás útvonalán több településen, ezáltal a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatának erősítése.

A szervezők a fővárost és valamennyi megyét érintő 2016 km-es váltófutással, a helyi lakossággal közösen kívánnak emlékezni a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekre, és mindazokra a katonahősökre, akik életüket áldozták a hazáért. A futás során érintett településeken a helyi iskolák és intézmények bevonásával – a település létszámával arányosan – „mozgósítjuk” a lakosságot, legfőképpen az iskolás korosztályt, hogy csatlakozzanak a katonákhoz, és együtt fussanak velük az adott településen, hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát.

Mindezek jegyében fogalmazódott meg, hogy a Toborzó Országfutás 2016 ne csak a katonákról szóljon, hanem az érintett települések lakosságának bevonásával közösen tisztelegjünk – az olimpiai évre tekintettel – a 2016. évi Nyári Olimpiai Játékokon résztvevő Magyar Olimpiai Csapat előtt. Nemzeti összetartozásunk jeléül kívánunk részükre kitartást és erőt a versenyeken.

A váltófutást teljesíti: az MH HKNYP hivatásos, szerződéses, kormánytisztviselő, közalkalmazott, önkéntes műveleti tartalékos, valamint bármely civil, aki csatlakozni kíván a váltófutáshoz.

A rendezvény programja:

Az országfutás 2016. április 13-án Budapestről, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről indult, majd a váltó önállóan halad tovább a tervezett útvonalon. Az érintett településeken a helységjelző táblánál csatlakozik a lakosság a váltó tagjaihoz, és együtt érkeznek a település központjába. A helyi polgármester a váltók stafétabotjára díszszalagot köt a rendezvényen való részvételük emlékére, ezzel is támogatva a kezdeményezést. Ezt követően közös futással hagyják el a települést a kivezető úton, a település végét jelző tábláig, ahonnan az MH HKNYP futója újra egyedül fut a következő településig.”

A Bérbaltavár irányából érkező futót az Oszkó táblánál fogadta Hosszú Zoltán polgármester, Horváth József az Oszkói Polgárőr Egyesület elnöke, Nagy Dóra a művelődési ház részéről,  és tucatnyi lelkes gyermek és fiatal, akik a szalag felkötése után a vasúti átjáróig futottak közösen a váltó tagjaival. Dicséret illeti a gyerekeket, nagyon szépen helytálltak a futás során.

Örömteli, hogy Oszkó is aktívan csatlakozni tudott ehhez a szép kezdeményezéshez, ezzel is erősítve falu jó hírét.

országfutás 004

 

országfutás 007

 

országfutás 024