EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 10. 23. 22:58


Országfutás Oszkóban

2016. május 9-én településünket is érintette a Budapestről induló Toborzó Országfutás 2016 elnevezésű rendezvény, mely a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) szervezésében zajlik.

“A rendezvény célja: a katonai hivatás népszerűsítése, katonai toborzó rendezvények megtartása a futás útvonalán több településen, ezáltal a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatának erősítése.

A szervezők a fővárost és valamennyi megyét érintő 2016 km-es váltófutással, a helyi lakossággal közösen kívánnak emlékezni a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekre, és mindazokra a katonahősökre, akik életüket áldozták a hazáért. A futás során érintett településeken a helyi iskolák és intézmények bevonásával – a település létszámával arányosan – „mozgósítjuk” a lakosságot, legfőképpen az iskolás korosztályt, hogy csatlakozzanak a katonákhoz, és együtt fussanak velük az adott településen, hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát.

Mindezek jegyében fogalmazódott meg, hogy a Toborzó Országfutás 2016 ne csak a katonákról szóljon, hanem az érintett települések lakosságának bevonásával közösen tisztelegjünk – az olimpiai évre tekintettel – a 2016. évi Nyári Olimpiai Játékokon résztvevő Magyar Olimpiai Csapat előtt. Nemzeti összetartozásunk jeléül kívánunk részükre kitartást és erőt a versenyeken.

A váltófutást teljesíti: az MH HKNYP hivatásos, szerződéses, kormánytisztviselő, közalkalmazott, önkéntes műveleti tartalékos, valamint bármely civil, aki csatlakozni kíván a váltófutáshoz.

A rendezvény programja:

Az országfutás 2016. április 13-án Budapestről, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről indult, majd a váltó önállóan halad tovább a tervezett útvonalon. Az érintett településeken a helységjelző táblánál csatlakozik a lakosság a váltó tagjaihoz, és együtt érkeznek a település központjába. A helyi polgármester a váltók stafétabotjára díszszalagot köt a rendezvényen való részvételük emlékére, ezzel is támogatva a kezdeményezést. Ezt követően közös futással hagyják el a települést a kivezető úton, a település végét jelző tábláig, ahonnan az MH HKNYP futója újra egyedül fut a következő településig.”

A Bérbaltavár irányából érkező futót az Oszkó táblánál fogadta Hosszú Zoltán polgármester, Horváth József az Oszkói Polgárőr Egyesület elnöke, Nagy Dóra a művelődési ház részéről,  és tucatnyi lelkes gyermek és fiatal, akik a szalag felkötése után a vasúti átjáróig futottak közösen a váltó tagjaival. Dicséret illeti a gyerekeket, nagyon szépen helytálltak a futás során.

Örömteli, hogy Oszkó is aktívan csatlakozni tudott ehhez a szép kezdeményezéshez, ezzel is erősítve falu jó hírét.

országfutás 004

 

országfutás 007

 

országfutás 024

nincs vélemény

nincs még hozzászólás

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.