EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 09. 24. 15:12

Szalmabábú-építés és közös szüret az oszkói szőlőhegyen

Szalmabábú-építés és közös szüret az oszkói szőlőhegyen

A szüret idején újra eredeti ötlettel álltak elő az idén 25 éves Hegypásztor Kör tagjai. Elhatározták, hogy szalmabábuk és régi kellékek segítségével elevenítik meg a szüret egyes fázisait. Október első napján gyermekek és felnőttek, fiatalok és idősebbek együtt álltak neki a magukkal hozott ruhákba tömni a felajánlásként kapott szalmát. A fejek lopótökből készültek, melyek vászonborítást kaptak, és némi „arcfejtést”.

Az elkészült vidám figurákat eredeti szőlészeti illetve borászati eszközökkel együtt állították ki a Közösségi Ház előtti kis téren, így megjelenítve a szüret és a borkészítés valamennyi munkafázisát. A szüretelő asszonyokat, puttonyos férfi, daráló illetve préselő ember, majd hordót töltögető figura követi. A 9 szalmabábuból álló sorozat bemutatja a túlzott borfogyasztás káros hatásait is, hiszen a sort két részegember zárja. Az egyiket talicskán kell hazatolni, a másik már négykézláb megy fel a lépcsőn, miközben felesége pálcát tör a hátán.

A program valódi közösségi eseményként tovább színesítette a falu képét – mosolyt csalva valamennyi arra járó arcára, miközben kellemes alkotó élményeket okozott a résztvevőknek.

A Hegypásztorok azonban nem csak bábuk révén elevenítették fel a szüretet, hanem másnap közös szőlőszedésre és –feldolgozásra hívták tagjaikat és segítőket az egyesület szőlőhegyi területére. A lelkes egybegyűltek idén már nem csak a hagyományos direkttermő szőlőfajták termését szüretelhették, hanem a fiatal kordonos szőlőültevény „szárnybontogatásainak” eredményét is begyűjthették.

A program érdekessége volt még, hogy a közreműködő önkéntesek mellett egy szombathelyi általános iskola 3. osztályosai is végignézték, és kipróbálhatták a szüret valamennyi mozzanatát. A bőszen jegyzetelő gyermekek emellett elsétáltak „Az év Fája” országos verseny döntőjében is szereplő oszkói ősi tölgyhöz is.

Az eredményes szüretet a délután folyamán közös ebéd és vidám beszélgetés zárta. A must lassan murcivá válik, és a Hegypásztorok remélik, hogy a zord időjárás ellenére is jó borokat kóstolhatnak majd a Márton-napi újbor-mustrán.

Mindkét esemény része az egyesület Norvég Civil Alap által támogatott „25 év 25 nap” elnevezésű programsorozatának.

Sajtóanyag letölthető itt!


nincs vélemény

nincs még hozzászólás

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.