Szalmabábú-építés és közös szüret az oszkói szőlőhegyen

A szüret idején újra eredeti ötlettel álltak elő az idén 25 éves Hegypásztor Kör tagjai. Elhatározták, hogy szalmabábuk és régi kellékek segítségével elevenítik meg a szüret egyes fázisait. Október első napján gyermekek és felnőttek, fiatalok és idősebbek együtt álltak neki a magukkal hozott ruhákba tömni a felajánlásként kapott szalmát. A fejek lopótökből készültek, melyek vászonborítást kaptak, és némi „arcfejtést”.

Az elkészült vidám figurákat eredeti szőlészeti illetve borászati eszközökkel együtt állították ki a Közösségi Ház előtti kis téren, így megjelenítve a szüret és a borkészítés valamennyi munkafázisát. A szüretelő asszonyokat, puttonyos férfi, daráló illetve préselő ember, majd hordót töltögető figura követi. A 9 szalmabábuból álló sorozat bemutatja a túlzott borfogyasztás káros hatásait is, hiszen a sort két részegember zárja. Az egyiket talicskán kell hazatolni, a másik már négykézláb megy fel a lépcsőn, miközben felesége pálcát tör a hátán.

A program valódi közösségi eseményként tovább színesítette a falu képét – mosolyt csalva valamennyi arra járó arcára, miközben kellemes alkotó élményeket okozott a résztvevőknek.

A Hegypásztorok azonban nem csak bábuk révén elevenítették fel a szüretet, hanem másnap közös szőlőszedésre és –feldolgozásra hívták tagjaikat és segítőket az egyesület szőlőhegyi területére. A lelkes egybegyűltek idén már nem csak a hagyományos direkttermő szőlőfajták termését szüretelhették, hanem a fiatal kordonos szőlőültevény „szárnybontogatásainak” eredményét is begyűjthették.

A program érdekessége volt még, hogy a közreműködő önkéntesek mellett egy szombathelyi általános iskola 3. osztályosai is végignézték, és kipróbálhatták a szüret valamennyi mozzanatát. A bőszen jegyzetelő gyermekek emellett elsétáltak „Az év Fája” országos verseny döntőjében is szereplő oszkói ősi tölgyhöz is.

Az eredményes szüretet a délután folyamán közös ebéd és vidám beszélgetés zárta. A must lassan murcivá válik, és a Hegypásztorok remélik, hogy a zord időjárás ellenére is jó borokat kóstolhatnak majd a Márton-napi újbor-mustrán.

Mindkét esemény része az egyesület Norvég Civil Alap által támogatott „25 év 25 nap” elnevezésű programsorozatának.

Sajtóanyag letölthető itt!