A Vasi Hegyhát a táj egyszerű szépségével, gazdag növény- és állatvilágával, a helyi lakosok kulturális hagyományaival és a települések történelmi hátterével kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyók számára. A térségben megtalálható a szelíd turizmus széles tárháza: túrázás gyalog, kerékpáron és lovon, vadászat (Magyarország legjobb nagyvadas területe), egyéb szabadidős és fürdőzési lehetőségek a környék tavaiban (Döröske, Gersekarát, Szajki-tavak) és a  termálfürdőben Vasváron. Bérbaltavár, Nagytilaj, Oszkó, Petőmihályfa szőlőhegyeinek műemlék értékkel bíró boronás présházai, tájainak csodálatos panorámája – kíváló lehetőséget nyújtanak borkostóstolók, hegyi vacsorák, tábortüzek megszervezéséhez. A környék nevezetességeiről bővebb információt találhatunk a következő oldalon: http://katonakutja.vasihegyhat.hu

Vasváron található Szentkút, a híres búcsújáró hely, melyet Mária napokon augusztusban és szeptemberében a búcsúk alkalmával hívők sokasága keres fel.

Vasvárról bővebb információ található a www.vasvar.hu honlapon.

Vasváron a XIII. század közepén megtelepedett a Szent Domonkosról elnevezett szerzetesrend. Az e korból származó kolostoruk is látogatható.

A Domonkos Rendtörténeti Gyüjtemény honlapja:www.dominicana.hu

A “római” sánc is Vasvár területén húzódott, amely szintén a környék nevezetességei közé sorolható, az utóbbi években elkezdődtek a sánc felújítási munkái, aminek eredményeként megvalósult a honfoglalás korát idéző építmény is: a Vaskapu.

 

Jeli arborétum

Oszkótól néhány kilométerre található a  Jeli Arborétum

amely különösen májusban és júniusban, a rhododendron (havasszépe) virágzásakor csodálatos. De a későbbi hónapokban is látogatók ezreit csalogatja ritkaságnak számító növénykülönlegességeivel.

Bővebb  információ található a  www.szherdeszet.hu/?page=jeli honlapon

Különösen a túrát kedvelőknek ajánlott ez a tájék. A dombok, az erdők, a sík vidékek gyakori váltakozása kellemesen elfáraszt. A friss levegőn, a ritka növényvilágon kívül élményt jelentenek a műemlékek.

Ha a környéken távolabbi túrákat kívánunk tenni meg lehet tekinteni a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület honlapját, mely tájékoztatást ad Észak-Nyugat Zala, Göcsej, Vasvár térsége és Zalavölgye összes községéről és az ott zajló eseményekről: www.gocsej-hegyhat.hu