EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 04. 20. 23:27

Újabb elismerés a Hegypásztoroknak

Újabb elismerés a Hegypásztoroknak

Jó pár héttel ezelőtt különös megkeresés érkezett a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnökétől. Egyesületünk életéről, széleskörű tevékenységeinkről kértek beszámolót. Bevallom, akkor még nem is hallottam erről az egyesületről, így azt sem tudtam, hogy évente – a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan – kitüntetésben részesítik azokat a Vas megyében élő magánszemélyeket, akik kimagasló szorgalommal végzik munkájukat közösségükért, a kultúra és a hagyományok minél szélesebb körben való megismertetéséért.

Soha nem gondoltam bele, hogy mi, Hegypásztorok ezért bármilyen elismerésben részesülhetünk. Tettük, amit szívünk diktált. Úsztunk árral szemben, vagy éppen kihasználtuk a kedvező széljárást. Jó kormányosunk van, és jó kapitányunk. Tudják a célt, viharedzettek, erős kézzel irányítják kis hajónkat.

És most a kormányost előterjesztik kitüntetésre. Jó érzés! Főleg úgy, hogy nem mi kezdeményeztük a jelölést. Valahol messze, tőlünk 40 km-re is szemet szúrt valakiknek ez az aktív közösségi munka.

Izgalommal vártam a szombati (január 29.) átadó ünnepséget. Még mindig hihetetlennek tűnt, hogy a tíz kitüntetett között ott lehet Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör ügyvezetője. Habár kétség nem fér hozzá, hogy megérdemelte a Közösségi Kultúráért Díjat. Nem könnyű évtizedekig ezt csinálni akkor sem, ha ebben a környezetben nőtt fel. Kell ehhez a hegypásztor-lét iránti szerelem is, amit bátyjaitól örökölt.

A remek szervezésnek és konferálásnak köszönhetően színvonalas átadó ünnepségnek lehettem részese.

Jó érzés volt hallani érdemeinket, és az őszinte elismeréseket, melyeknek fókuszában Ákos állt. Mégiscsak van értelme küzdeni – gondoltam.  Igaz, némi aggódás árnyékolta be örömünket. A rendezvényre nem érkezett meg polgármesterünk, akit felkértek a szervezők, hogy Oszkó község nevében köszöntse a kitüntetettet. Hosszú Zoltán színpadra szólításakor valamennyi résztvevő kérdőn nézett egymásra. A tekintetekben látszott a kimondatlan kérdés: csak nem érte valami baj az úton? A feltett kérdés jogosnak bizonyult, hiszen valamennyi kitüntetett településének vezetősége képviseltette magát, a polgármester akadályoztatása esetén valamelyik önkormányzati képviselő jött el gratulálni a kitüntetettnek.

A következő pillanat azonban már feledtette is a kérdést, hiszen Ákos mellé a színpadra szólították Kovács István elnökünket is, hogy kettőjüknek adják át a Vas Megyei Közgyűlés által odaítélt oklevelet, amellyel a Hegypásztor Kör 25 éves munkáját kívánták elismerni.

Az oklevelet Básthy Béla Kőszeg város alpolgármestere adta át, aki Vas Megyei Közgyűlés tagja. Személyes kötődésit emlegetve a gratuláció nagyon szívhez szóló és felemelő volt. Az euforikus hangulat a díjátadót követő állófogadáson sem ért véget. Az őszinte gratulációk megalapozták az egész hétvégénk kellemes, örömteli hangulatát.

Ennek a pár órának a tanulságaként a következőket vontam le: azt kívánom magunknak a következő 25 évre, hogy mindig legyenek érdeklődő, lelkes emberek, akik szakmailag elismerik, értékelik munkákat, akik segítenek a nehézségeken túljutni, és támogatnak az akadályokkal, féltékenységgel, irigységgel átszőtt kusza világban, hogy önmagunkhoz és céljainkhoz hűek maradjunk.

Vörös-Takács Márta

3 hozzászólás »

 1. Konti Zoltánvéleménye:
  2011 02 01 | 13:03

  Kedves Márti!

  Remélem a helyzet nem olyan vészes, hogy csatát, meg harcot kelljen emlegetni.Ez az elismerés mégis csak egy ünnepi pillanat.
  Egy civil egyesület vegye lazára a dolgokat, mert a nagy erőlködés, most nem írom le, hogy mihez vezethet.Szerintem fontos az is, hogy elérhető célok legyenek.
  Gondok meg mindig voltak és lesznek is.
  Még egyszer gratulálok.

 2. Vörös-Takács Mártavéleménye:
  2011 01 31 | 14:35

  Kedves Zoli!

  Köszönjük a gratulációt! Jól esik az ember lelkének, ha néha vállon veregetik. És tényleg kellenek időnként a pozitív megerősítések, hogy az előttünk álló kemény csatákra felvértezhessük magunkat. Az általad emlegetett rosszakaróknak üzenem: teljes harci díszben készen állunk a csatára.:-)
  A Demizsonosoknak kitartást, türelmet, és nagyon-nagyon sok boldog, felemelő pillanatot kívánok!

 3. Konti Zoltánvéleménye:
  2011 01 31 | 13:52

  A séi Demizson Klub nevében gratulálok a díjhoz, úgyis, mint a partner klub tagja és a saját nevemben is.Ez nem biztos, hogy jót tesz a hegypásztoroknak, hisz a mi országunk híres arról, hogyha valaki egy díjat vagy elismerést kap, akkor számíthat jó és rosszindulatú megjegyzésekre is.Én a jóindulatúakhoz szeretnék tartozni, a rosszindulatú hozzászólások pedig nem hiszem, hogy itt fognak elhangzani.Bár ki tudja, láttam már karón ülni varjút.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment