Irán

Irán északnyugati területén a Kelet-Azerbajdzsán tartományban Tabriz várostól délkeletre helyezkedik el Osku (kiejtése : oszku) városa, amely a 3722 m magas Sarand hegy északi oldalán fekszik. Osku közigazgatási székhely kb. 14.500 lakossal. Osku közelében található egy fontos turisztikai célpont: Kandovan, sziklába vájt barlanglakásokkal. A helyi lakosság nagyobb része az azeri nyelv egy dialektusát beszéli, vagyis török nyelvűek.

Oroszország

Oszkol (Оскол) folyó – az Oszkol (ukránul: Oszkil)  az Északi Donyec balodali mellékfolyója a középorosz fennsíkon Voronyezs várostól nyugatra ered. Oroszországban a kurszki és belgorodi területen folyik át, majd Ukrajna harkovi területén ömlik az É. Donyecba. A folyó 436 km hosszú, vízgyűjtő területe 14680 km2. Az Oszkol folyó több nagy várost érint: Sztárij Oszkol-t, Novij Oszkol-t, Valuyuki-t Oroszországban, majd Kupiansk várost Ukrajnában. Az Oszkol folyón 1958-ban nyitották meg a Kraszno-Oszkol mesterséges víztározót. melynek céja az árvízvédelem és vízienergia termelése volt. A folyó nevét egyesek az “oszkalina” (pusztaság) szóból, mások így Dobrodomov professzor az itt élt alán-oszi-ászi népek nevéből magyarázza. Erre utal a folyó melletti Ruszkaja Halan (Русская Халан) település neve is. Kiss Lajos Srevneskij után az orosz “oszkol” – szikla névre is gyanít, a név második részének a török “qol” . völgy, meder-t nem tartja valószínűnek, de ez inkább hihető, mint egy folyónevet “szikla” névből magyarázni.

Sztárij Oszkol (Старый Оскол)– ca.220.000 lakosú ipari város az Oszkol és Oszkolec partján. A várost a XVI.században alapították, erődítményét 1593-ban építették. A város környékén nagy mennyiségben bányásznak vasércet, fontos az acél, bánya és gépipar.  A város részletes leírását lásd a város honlapján: http://www.oskol.ru

Novij Oszkol  (Новый Оскол)– ca.21,000 lakosú város az Oszkol folyó mellett, 1637.ben alapították .

http://www.novyoskol.ru

Magyarország

Az OSZKÓ község nevén kívül található egy OSZKÓ utca is Budapesten a XIII. kerületben, az M5 -ös autópálya melletti Nagykőrösi úti bevásárló központ közelében. Irányítószáma 1188. Az utcát községünkről nevezték el.

Lengyelország

Lodz várostól északra, Kutno-tól délre található Piatek, ettől keletre a 703-as úton fekszik Oszkowice (oskovicse) falu.

Bosznia és Hercegovina

Tuzla várostól délre folyik az Oskova (oszková) nevű folyó Banovići (bánovityi) és Živinice (zsivinice) városok mellett.  A Konjuh hegység északi oldalán ered és a  Spreča (szprecsa) nevű folyóba ömlik. Hossza kb. 40 km.

Svájc

A Szent-Gotthárd hágótól délre az olasz Svájcban Tessin (Ticino) kantonban, Leventina körzetben található Osco (kiejtése: oszkó) község. Osco a temgerszín felett 1157 méter magasan, gyönyörű környezetben fekszik az Olaszországból Svájcba vezető korábban nagyon fontos útvonalon a Strada Alta-n Airola és Biasca között. Osco-t a levéltári adatok már 1171-ben említik Hosco (oszko) néven, majd a XIII.században mint Oschio (oszkio), 1311-ben mint Osgio. A község első rendeletei (statutumok) 1237-ből származnak. Osco környékén elég sok hasonló nevű helység található mint: Brugnasco, Ossasco, Biasca, Cumiasca, Parnasco, Giubiasco, Cugnasco, Ascona, Frasco, Verzasca, Alnasca stb. Ezeket az -asco, -usco, -osco tartalmú neveket a történetírók ligur eredetűeknek tartják.Osco községnek az elvándorlás miatt ma már csak kb. 130 lakosa van és az állattartás mellett a legfontosabb bevételi forrása a turizmusból származik. Gépkocsival az autópályáról jövet Osco-t egy meredek szerpentin-úton lehet elérni. A hegyekhez nem szokott utas fellélegzik, mikor felér a nagyon szép fekvésű faluhoz, ahol találhatunk úgy szállást, mint éttermet.

 

 

 

www.osco.ch

A nagy képanyag hozzásegít ahhoz , hogy még olasz tudás nélkül is ezt-azt megtudjunk Osco községről és lakóiról.

Franciaország

Dél-Franciaországban, a Provence-ban, a Luberon hegység és a Valensole-i plató között a Durance folyó völgyében fekszik a festői MANOSQUE (mánoszk) városa. A város már a római birodalom idején lakott hely volt. A város nevét még régebbinek tartják.  Selon Charles Rostaing a Provence helynevei munkájában a “MAN”-t hegy, domb jelentésűnek, az “ASQ” végződést pedig ligur eredetűnek, az itt lakó nép nevének tartotta. Hasonlóan a “Monégasques” névhez, ahogy Monaco lakóit hívják vagy éppen a “Gascogne” névhez. Számunkra nagyon érdekes a Manosque-ban és a Provence más vidékein használt OSCO MANOSCO (oszkó mánoszkó) kifejezés. Minden jól elvégzett munka után ezt mondják a dokkmunkások a kikötőben vagy a polgármester az ülések után.  Ez egy igazi örömkiáltás. A manosqui-ak nem tudják, hogy mi lehet ennek a nagyon régi kifejezésnek az értelme. Az “osco” szó alatt vágás, rovás, írás, bevésés jelentéseket gyanítanak. (Kenyérbe való vágás, fába való rovás..stb). Manosque-ban egy tér viseli az Osco Manosco nevet, a  szomszéd faluban Pierrevertben pedig Osco Manosco utcanév.

www.ville-manosque.fr

Spanyolország

ARAGÓNIA – HUESCA város (kiejtése weszká, ueszká), az Aragón tartomány fővárosa 51.000 lakossal.Időszámításunk elött az I.században római település volt  OSCA (oszká) névvel. Itt élt többek között a római hadvezér és politikus Sertorius. 713-ban arab kézre került. A keresztények csak 1098-ban tudták visszafoglani. Napoleon idején  francia megszállás alatt volt. A spanyol polgárháborúban 2 évig tartott a városért folytatott harc.

www.huesca.es 

NAVARRA

Navarra tartományban található két kisebb baszk település oszkó hangzású nevekkel Ozkoidi és Oskotz. Oskotznak úgyan csak 80 lakosa van, de a túristáknak jó szállás lehetőségük van a Casa Etxeberríaban.

ASTURÍAS – LOS OSCOS ( az oszkók) vidéke Nyugat Asztúriában

A Los Oscos ( Az Oszkók) vidéke már a kőkorszakban és a rómaiak idején is lakott volt.  A folyókban, legelőkben, erdőkben gazdag területen fontosak voltak a vizimalmok, a fémmegmunkálás, állattenyésztés, erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság.  A mostani időkben fejlődik a falusi turizmus.  A 3 község (Villanueva de Oscos, Santa Eulalia de Oscos és San Martin de Oscos) fontos nyugatra tartó útvonalon feküdt. Villanueva de Oscos-on át halad a Szt.Jakab zarandokút északi vonala (Camino del Norte). A környék nagyobb folyói közé tartozik az Eo és a Navia.

SANTA EULALIA DE OSCOS


550 lakosú község

www.santaeulaliadeoscos.es

Többet tudhatunk meg Santallaról (szántáljá), így mondják röviden a község nevét, ha megnézzük a községről készült spanyol nyelvű videofilmet az interneten, youtube-n Santa Eulalia de Oscos – Miradas de Asturias CAP 78 név alatt.

Továbbá érdekes anyagot találhatunk a Don Antonio Raymundo Ibáñez barátainak Egyesületének oldalán (Asociación amigos de Don Antonio Raymundo Ibáñez):

 

Don Antonio – Marqués de Sargadelos néven lett ismertebb, a XVIII. sz. második  felében komoly vasipart és kőedénygyártást honosított meg Sargadelosban (Galicia). Kereskedelmi tevékenysége is jelentős volt. Sargadelos márki Santalla de Oscosban született, szűlőháza ma múzeum: Museo casa natal del Marqués de Sargadelos.

SAN MARTIN DE OSCOS


450 lakosú község

www.sanmartindeoscos.es

San Martinról is készült videofilm, melyet szintén a youtube-n találunk meg: San Martin de Oscos – Miradas de Asturias CAP 79 név alatt

VILLANUEVA DE OSCOS


550 lakosú község

www.villanuevadeoscos.es

A Villanuevaról szóló videofilmet a youtube-n a Villenueva de Oscos – Miradas de Asturias CAP 80 név alatt találjuk meg. Érdemes ezt a 3 videofilmet megnézni, mégha spanyol nyelven is van…

Az OSCOS-EO terület

www.oscos-eo.es

Egyesült Államok

OSCO (oszko) village, Henry County, Illinois államban

1836-ban érkeztek az első telepesek erre a környékre. A  település 1870-ben épült Orion Page telepes tulajdonában lévő területen. Az első házat  G.P.Woodward építette, a másodikat D-L.Purviance, aki az első postamester volt 1871-ben. A település az új Peoria-Rock Island vasútvonalon feküdt, ami 1871 júliusában lett felavatva. Osconak kíváló a talaja, mondják a legjobbak között az USA-ban, nagyon alkalmas a mezőgazdasági termelésre. Kukoricát, szójababot termelnek, de fontos az állattartás is. Az 1800-as években főleg dán bevándorlók lakták. Iskolája 1912-ben épült és 1972-ben zárták be, amikor az épületet eladták. Osco-ban a Metodista Egyház működik.

Szerző: Oszkó Zoltán

Kapcsolat / Contacts: zoltan@oszko.hu