Bűnmegelőzési hírlevél

Tisztelt Lakosság! Kedves Oszkói Lakosok!

A Vas Megyei Rendőrkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője felkérésének eleget téve az alábbiak szerint továbbítom az iskolakezdéssel kapcsolatos bűnmegelőzési tanácsokat.

Hausner Vilmos Richárd

körjegyző

 

HASZNOS TANÁCSOK AZ ISKOLAKEZDÉSHEZ

  A gyermekek legnagyobb bánatára a nyári szünidő véget ért és újra becsengettek a tanintézményekben. Reggelente ismét az iskolába igyekvő diákok népesítik be az utakat. Ebben az időszakban mindig megnő a gyermekbalesetek száma, hiszen a nyári pihenés után a gyermekeknek vissza kell rázódni a korábban már kialakult és megszokott rendbe.

A balesetek megelőzése érdekében szeptember hónapban a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában biztosított fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően a gépkocsivezetők az iskolák környékén sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek, ezért a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat. Ez azonban nem mentesíti a szülőket a felelősség alól. Fontos, hogy gyermekeikkel megbeszéljék az alapvető közlekedési szabályokat, áttekintsék, esetleg bejárják közösen azt az útvonalat, amelyen a kisgyermekek iskolába járnak. A nagyobbak esetében is fontos, hogy a szülő ismerje az útvonalat, amelyen gyermeke közlekedik. A már egyedül közlekedőkkel meg kell beszélni, hogy a rövidítés érdekében se térjenek el a szokásos útvonaltól és mindig értesítsék szüleiket, ha tanítás után –különóra vagy egyéb iskolai elfoglaltság miatt- nem tudnak azonnal haza menni.

Természetesen az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartására sem árt ismételten felhívni a kicsik és nagyok figyelmét. Lehetőség szerint értékes holmikat ne vigyenek magukkal az iskolába. Mobiltelefonjukkal, MP3-, MP4-lejátszójukkal ne hivalkodjanak, ezeket, valamint pénztárcájukat mindig a táskájuk belsejébe tegyék.

Nem árt emlékeztetni -főként a tanítás után egyedül hazatérő, illetve otthon lévő- gyermekeket, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be idegen autójába és ne fogadjanak el tőlük ajándékot. Fontos megbeszélni, hogy kinek nyithatnak ajtót és mit tegyenek, ha telefonon keresik szüleiket.

Napjaink egyik fontos feladata a fiatalok védelme az Internet káros hatásaival szemben. Egyrészt bizonyos tartalmak jelenthetnek veszélyt a kiskorúakra, másrészt a chatelés, amikor az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a gyermeket. Ilyen esetben is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés.

A gyermekeknek már egészen kicsi koruktól fogva tudni kell, hogy baj esetén kihez fordulhatnak segítségért. Tudatosítani kell bennük, hogy bizalommal fordulhatnak az utcán szolgálatot teljesítő egyenruhás rendőrhöz. Fontos, hogy ismerjék a 104, 105, 107, 112 segélyhívó telefonszámokat és hogy tudják, ezek mindenhonnan ingyenesen hívhatóak.

Ha a fiatalokkal valamilyen kellemetlenség történik a nap folyamán, a legfontosabb azonban, hogy ezt elmondják szüleiknek. Amennyiben a szülő gyermekével nyílt, őszinte, szeretetteljes kapcsolatot épít ki, a csemete gondjaival nem a barátok társaságát fogja keresni, hanem bizalommal fordul szüleihez, akik valóban tudnak segíteni a problémák megoldásában.

A gyermekek biztonságos életvitelre nevelése azonban alapvető társadalmi érdek, amely többek között a rendőrség munkájának is szerves részét képezi.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008. szeptember 1-jével hirdette meg először „Az iskola rendőre” programot, melynek alapvető célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön a fiatalokhoz és ezáltal „pozitív rendőr-kép” alakuljon ki a gyermekekben, a szülőkben és a pedagógusokban egyaránt.

Az „iskola rendőre” szeptember és október hónapban a megyei és városi baleset-megelőzési bizottságok munkatársaival együtt osztályfőnöki óra keretében tájékoztatja a tanulókat a korosztályt érintő veszélyekről és a helyes közlekedési magatartásról, valamint baleset-megelőzési és közlekedésbiztonsági szóróanyagokat oszt szét a kisdiákok között.

A Rendőrség 2011-ben kiemelt feladatai között szerepel a kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása. Ennek egyik új eleme a „Szuperbringa” program, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedéstudományi Intézet, és az Országos Rendőr-főkapitányság – OBB együttműködése keretében valósul meg. Az „iskola rendőre” program keretében 2011. szeptemberétől az iskolarendőrök az illetékes Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakembereivel közösen vizsgálják át az oktatási intézményekben a gyermekek kerékpárjait. Amennyiben a kerékpár megfelelő felszereltségű és megfelel az előírásoknak, akkor az illetékesek egy „Szuperbringa igazolást” (matricát) ragasztanak fel a kerékpár vázára. Abban az esetben viszont, ha a bicikli nem felelt meg az előírt műszaki feltételeknek, akkor szülők egy tájékoztató levélben értesülhetnek a hiányosságokról, és a pótlást követően egy későbbi időpontban a kerékpár újból ellenőrzés alá kerül.

A „Szuperbringa” program keretében ismerkedhetnek meg az általános iskolák tanulói a kerékpározás szabályaival, illetőleg a jármű technikai kezelésével is. Egy elméleti és egy gyakorlati vizsgát követően, mikor a tanulók már kellő mértékben elsajátították az önálló, szabályos, biztonságos és kultúrált kerékpáros közlekedéshez szükséges ismereteket, egy úgynevezett „Kerékpáros igazolvány” birtokosaivá válhatnak.