EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 10. 24. 00:30

Névre szóló őshonos fákat ültettek az oszkói Szőlőhegyen

Névre szóló őshonos fákat ültettek az oszkói Szőlőhegyen

Az idén 25 éves Hegypásztor Kör ismét igazi közösségi programot szervezett az egyesület szőlőhegyi birtokán”Legyen egy fád!” címmel.
Április 10-én, szombaton délután közel 150 lelkes résztvevővel 95 db őshonos fát ültettek el a Hegypásztor Pincéknél lévő közel 2,5 hektáros területen. A szervezők alapgondolata az volt, hogy úgy telepítsenek vissza a zártkertbe régi gyümölcs- és lombos fa fajtákat, hogy az ültetést helyben lakó, vagy helyi származású családok végezzék gyermekeik számára, ezáltal is növelve a gyermekek kötődését őseik földjéhez.
Minden csemete mellett kis tábla örökíti meg a fa fajtáját, a „gondnok” gyermek nevét és születési évét. Az őshonos gyümölcsfajták között olyanokkal találkozhatunk, mint a mosolygós batul, a pünkösd királya vagy a piros csörgő alma, a zabérő- és a vadkörte, a ropogás cseresznye vagy a cigánymeggy. Igazi kuriózumnak számítanak a berkenyék, a szeder, a húsos som vagy a naspolya.
A lelkes faültetők a közös falatozás során ígéretet tettek, hogy a jövőben is gondját viselik fájuknak, hogy minél előbb termőre forduljon.
A fák beszerzése „A mi zöld szigetünk” című pályázat keretében, az Ökotárs Alapítvány és a MOL támogatásával valósult meg. A faültetést a Norvég Civil Alap támogatta a „25 év 25 nap” programsorozat részeként.

nincs vélemény

nincs még hozzászólás

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.