Névre szóló őshonos fákat ültettek az oszkói Szőlőhegyen

Az idén 25 éves Hegypásztor Kör ismét igazi közösségi programot szervezett az egyesület szőlőhegyi birtokán”Legyen egy fád!” címmel.
Április 10-én, szombaton délután közel 150 lelkes résztvevővel 95 db őshonos fát ültettek el a Hegypásztor Pincéknél lévő közel 2,5 hektáros területen. A szervezők alapgondolata az volt, hogy úgy telepítsenek vissza a zártkertbe régi gyümölcs- és lombos fa fajtákat, hogy az ültetést helyben lakó, vagy helyi származású családok végezzék gyermekeik számára, ezáltal is növelve a gyermekek kötődését őseik földjéhez.
Minden csemete mellett kis tábla örökíti meg a fa fajtáját, a „gondnok” gyermek nevét és születési évét. Az őshonos gyümölcsfajták között olyanokkal találkozhatunk, mint a mosolygós batul, a pünkösd királya vagy a piros csörgő alma, a zabérő- és a vadkörte, a ropogás cseresznye vagy a cigánymeggy. Igazi kuriózumnak számítanak a berkenyék, a szeder, a húsos som vagy a naspolya.
A lelkes faültetők a közös falatozás során ígéretet tettek, hogy a jövőben is gondját viselik fájuknak, hogy minél előbb termőre forduljon.
A fák beszerzése „A mi zöld szigetünk” című pályázat keretében, az Ökotárs Alapítvány és a MOL támogatásával valósult meg. A faültetést a Norvég Civil Alap támogatta a „25 év 25 nap” programsorozat részeként.