Oszkói Elszármazottak Találkozója

„Nem az a szülőföld, ahonnan indulunk, hanem: ahová vissza is térünk.”

Oszkó Község Önkormányzata az oszkói művelődési házzal közösen a település életében első alkalommal szervezte meg az elszármazottak találkozóját. Itt összegyűlhettek mindazok, akik számára Oszkó a szülőfalut, szülőföldet, a szűkebb pátriát jelenti.

A program célja volt, hogy a helyi és a településről elköltözött emberek újra találkozhassanak egymással, beszélgessenek és örülhessenek a viszontlátásnak.

A programot komoly előkészítő munka előzte meg. A művelődési ház munkatársai az önkormányzat és a falu lakói segítségével igyekeztek minél több, a településről elszármazott egykori oszkóit felderíteni, pontos névvel, postai vagy e-mail címmel, telefonszámmal.  A kitartó kutatómunka eredményeként közel 350 elszármazottat sikerült meghívni a rendezvényre. Természetesen a helyi lakosság is meghívásra került, hiszen szinte mindenkinek volt rokona, egykori osztálytársa, barátja, ismerőse a meghívott elszármazottak között.

A meghívásokra rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek, közel 200 elszármazott jelezte részvételi szándékát.

A rendezvény napján szép számmal érkeztek a vendégek, az ünnepi szentmise alatt szinte zsúfolásig megtelt a templom. A szentmisét Déri Péter kerületi esperes celebrálta az egykori oszkói Ódor Imre plébános közreműködésével, aki megromlott egészségi állapota ellenére is szívesen érkezett egykori szülőfalujába, hogy találkozhasson több mint öt évtizede nem látott ismerőseivel.

A mise után Molnárné Hosszu Klaudia az oszkói művelődési ház vezetője köszöntötte a helyi lakosokkal együtt körülbelül háromszáz fős vendégsereget. A meleg üdvözlő szavak után Hosszú Zoltán polgármester úr mutatta be a vendégeknek a falu fejlődését, az önkormányzat és a művelődési ház sikereit, eredményeit.  Végezetül V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár úr üdvözölte a megjelenteket – aki szintén egykori oszkóiként a településről elszármazottak táborát gyarapította.

Az ünnepélyes pillanatokat egy ízletes ebéd követte.

Délután a szervezők kulturális műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Sorra mutatkoztak a helyi csoportok színvonalas produkcióikkal. A Szivárvány Színjátszó Kör fiataljai és Szép Jóska bácsi közös műsora, majd az Oszkói Tánccsoport és az Oszkói Fiatalok táncosai, végül az Oszkói Daloskör. A helyi fellépéseket egy vendégelőadás, a pápai illetőségű SZÓ ÉS KÉP SZÍNPAD vásári komédiája követte. A műsorok végeztével Oszkó Zoltán, a község tiszteletbeli polgára mesélt néhány gondolatot az Oszkó név kutatásával kapcsolatos tapasztalatairól. Dr. Seregi János állatorvos, nyugalmazott egyetemi tanár mesélt régi oszkói élményeiről. Előadása zárásaként a hasonló témában készült könyvéből 20 kötet került kisorsolásra a résztvevők között. A délutánra benépesedett színpadon a településről elszármazottak részéről Gombás István úr osztotta meg a rendezvénnyel kapcsolatos gondolatait a közönséggel, mellyel mindnyájunknak kellemes meglepetést szerzett.

A színpadi produkciók és előadások végeztével szabad program várt a résztvevőkre. Lovas kocsis körutazás a falu utcáin, illetve a színpadon elhelyezett kivetítőn a rendezvényre összegyűjtött régi fotókból készült film vetítése. Ez idő alatt e nap tiszteletére készült emléklappal kedveskedtünk vendégeink részére.

Ezt követően vacsorával vendégeltük meg a még mindig szép számú jelenlévőket.

A program zárásaként a Kánya Duó muzsikált, a nótás kedvű, táncos lábú vendégeknek.

Zárszóként elmondhatjuk, egy nagyon jó hangulatú, sikeres rendezvényen vagyunk túl. A résztvevők jól érezték magukat, kellemes élményekkel feltöltődve utazhattak haza. Visszajelzéseik alapján örömmel nyugtáztuk, jó volt mindnyájuknak „újra oszkóinak lenni”, találkozni a régi ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal. A program elérte célját.

Sokakban megfogalmazódott az igény, hogy az elszármazottak találkozója ne egyszeri esemény legyen, hanem kövesse majd újabb is. Erre nyugodtan tehetünk ígéretet, hiszen mind az önkormányzat, mind pedig a művelődési ház részéről fennáll a szándék a program folytatására.  Ennek időpontjáról természetesen még semmi konkrétumot nem tudunk mondani, valószínűleg néhány év elteltével vágunk bele a következő elszármazottak találkozójának megszervezésébe.

Végezetül újfent szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal segítették a program létrehozását, és lebonyolítását.

A meghívandó vendégek felkutatásában óriási segítséget jelentett az önkormányzat és a falu lakói által rendelkezésünkre bocsátott nevek és címek sokasága.

A vendéglátásban, a finom ebéd és vacsora elkészítésében köszönet a remek helyi főzőbrigádnak.

Örömteli, hogy sütemény felajánlásaikkal a falu lakói is hozzájárultak a méltó vendéglátáshoz.

A vendégek kiszolgálásában remekül helyt álltak a Szivárvány Színjátszó Kör fiataljai, mindenképpen dicséret illeti a lelkes csapatot, valamint mindazokat, akik a rendezvény előkészületeiben és lebonyolításában jeleskedtek.

Köszönet jár a vendégek minőségi szórakoztatásáért a fellépő csoportoknak, akik színvonalas produkcióikkal emlékezetes műsort varázsoltak a színpadra.

Végül, de nem utolsó sorban köszönet Oszkó Község Önkormányzatának, hogy ehhez a szép programhoz biztosította az anyagi feltételeket, hiszen e nélkül ez a program nem jöhetett volna létre.

 

Válogatás a programon készült fotókból:

http://www.oszko.hu/galeria/elszarmazottak-talalkozoja/