EU » Magyarország » Vas Megye » Oszkó Község 2021 10. 24. 00:35


Képzőművész alkotótábor Oszkóban

Augusztus 17. és 22. között immár 3. alkalommal gyűlt össze Oszkóban határon belüli és túli képzőművészek lelkes csoportja egy hétre, hogy e kis falu nyugodt légkörében közösen alkossanak.

A tábor megálmodója és művészeti vezetője a helyi illetőségű Nádler László festőművész. Munkáját: az alkotótábor létrehozását, lebonyolítását mindenben segítette és támogatta Oszkó Község Önkormányzata és az oszkói művelődési ház (IKSZT) is.

Az alkotótáborban tizennégy képzőművész volt jelen, akik egymást segítették, inspirálták a festmények létrehozásában. A résztvevők a hétköznapokban az élet számos területéről érkeztek: volt köztük történész, agrármérnök, rajztanár, újságíró és táncosnő is. Legalább ilyen színes a festészetben alkalmazott különböző technikák sora is, melyet a helyszínen bemutattak. A művek között látható akvarell, akril, olajfestékkel és krétával készült alkotás, valamint egy textilkép is.

A tábor különleges momentuma volt az augusztus 20-án délután tartott „nyílt-nap”, amikor az érdeklődők megtekinthették az alkotói folyamatokat, beszélgethettek a művészekkel, betekintést nyerhettek egy festmény megszületésének folyamatába. A „nyílt-nap” programját Nádler László „gesztusfestészeti” bemutatója zárta, ahol szó szerint a semmiből született meg a jelenlévők szeme láttára egy-egy mű, zenei ihletés kíséretében. Az interaktív alkotói folyamat nagy sikert aratott mind a résztvevő művészek, mind pedig az érdeklődő helybéliek körében is.

A program zárására, és a táborban született művekből összeállított tárlat bemutatására augusztus 22-én délután került sor a művelődési házban. Ódor Bettina, az IKSZT vezető helyettese Wass Albert „Volt egyszer egy ember” című művével nyitotta meg a rendezvényt. Hosszú Zoltán, a község polgármestere őszinte lelkesedéssel köszöntötte az alkotókat. Rövid beszédében kihangsúlyozta, hogy milyen nagy jelentősége van egy 660 lelkes kistelepülés életében egy ilyen komoly képzőművészeti esemény megvalósulásának. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlévők elégedetten, kellemes élményekkel gazdagodva utaznak el Oszkóból, s már most bíztatott minden résztvevőt, hogy a jövő esztendőben is tiszteljék meg jelenlétükkel a majdani 4. Oszkói Alkotótábort.

A barátságos hangulatú programon a képzőművészek nevében Bánkúti Emese mondott köszönetet a tábor létrehozásáért, működtetéséért és a sok-sok szép és hasznos élményért, amit részben a helyiektől, részben pedig az alkotótábor többi vendégétől kapott. Ezt követően Medvegy Zoltán
– akitől a festészet mellett a költészet világa sem áll távol – olvasta fel versét, melyet az itt töltött napok ihlettek.

Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója közvetlen, meleg szavakkal üdvözölte az alkotótábort és annak művészeit. Reményét fejezte ki, hogy minél több ilyen jellegű program jön létre az elkövetkező években a térség más településein is.  Zárszóként a résztvevők közösen felolvasták a tábor mottójának is nevezhető mondatot: „… az emberi szó, a művészet és kultúra több mint a legtöbb pénz…”

A tábor zárásával az alkotók hazatértek, de emlékük és az itt töltött napok alatt készült műveikből egy-egy darab velünk marad, s együtt várjuk a jövő évi találkozást.

Nádler László gesztusfestészeti bemutatója

Ódor Bettina az IKSZT vezető-helyettese köszönti a megjelenteket

 

Hosszú Zoltán polgármester a jövő évi alkotótáborba is örömmel invitálja a jelenlévő művészeket

 

Medvegy Zoltán festőművész és költő olvassa fel az alkotótábor ideje alatt írt költeményét

 

Gergye Rezső a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója a kultúra fontosságáról beszél

Munkában az alkotók:

kép 012

kép 026

nyílt nap 011

nyílt nap 002

Válogatás az alkotótáborban készült festmények közül, természetesen a teljesség igénye nélkül:

alkotótábor zárás 011

alkotótábor zárás 021

alkotótábor zárás 044

alkotótábor zárás 012

alkotótábor zárás 013

alkotótábor zárás 015

alkotótábor zárás 019

alkotótábor zárás 020

alkotótábor zárás 022

alkotótábor zárás 023

nincs vélemény

nincs még hozzászólás

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.