Képzőművész alkotótábor Oszkóban

Augusztus 17. és 22. között immár 3. alkalommal gyűlt össze Oszkóban határon belüli és túli képzőművészek lelkes csoportja egy hétre, hogy e kis falu nyugodt légkörében közösen alkossanak.

A tábor megálmodója és művészeti vezetője a helyi illetőségű Nádler László festőművész. Munkáját: az alkotótábor létrehozását, lebonyolítását mindenben segítette és támogatta Oszkó Község Önkormányzata és az oszkói művelődési ház (IKSZT) is.

Az alkotótáborban tizennégy képzőművész volt jelen, akik egymást segítették, inspirálták a festmények létrehozásában. A résztvevők a hétköznapokban az élet számos területéről érkeztek: volt köztük történész, agrármérnök, rajztanár, újságíró és táncosnő is. Legalább ilyen színes a festészetben alkalmazott különböző technikák sora is, melyet a helyszínen bemutattak. A művek között látható akvarell, akril, olajfestékkel és krétával készült alkotás, valamint egy textilkép is.

A tábor különleges momentuma volt az augusztus 20-án délután tartott „nyílt-nap”, amikor az érdeklődők megtekinthették az alkotói folyamatokat, beszélgethettek a művészekkel, betekintést nyerhettek egy festmény megszületésének folyamatába. A „nyílt-nap” programját Nádler László „gesztusfestészeti” bemutatója zárta, ahol szó szerint a semmiből született meg a jelenlévők szeme láttára egy-egy mű, zenei ihletés kíséretében. Az interaktív alkotói folyamat nagy sikert aratott mind a résztvevő művészek, mind pedig az érdeklődő helybéliek körében is.

A program zárására, és a táborban született művekből összeállított tárlat bemutatására augusztus 22-én délután került sor a művelődési házban. Ódor Bettina, az IKSZT vezető helyettese Wass Albert „Volt egyszer egy ember” című művével nyitotta meg a rendezvényt. Hosszú Zoltán, a község polgármestere őszinte lelkesedéssel köszöntötte az alkotókat. Rövid beszédében kihangsúlyozta, hogy milyen nagy jelentősége van egy 660 lelkes kistelepülés életében egy ilyen komoly képzőművészeti esemény megvalósulásának. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlévők elégedetten, kellemes élményekkel gazdagodva utaznak el Oszkóból, s már most bíztatott minden résztvevőt, hogy a jövő esztendőben is tiszteljék meg jelenlétükkel a majdani 4. Oszkói Alkotótábort.

A barátságos hangulatú programon a képzőművészek nevében Bánkúti Emese mondott köszönetet a tábor létrehozásáért, működtetéséért és a sok-sok szép és hasznos élményért, amit részben a helyiektől, részben pedig az alkotótábor többi vendégétől kapott. Ezt követően Medvegy Zoltán
– akitől a festészet mellett a költészet világa sem áll távol – olvasta fel versét, melyet az itt töltött napok ihlettek.

Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója közvetlen, meleg szavakkal üdvözölte az alkotótábort és annak művészeit. Reményét fejezte ki, hogy minél több ilyen jellegű program jön létre az elkövetkező években a térség más településein is.  Zárszóként a résztvevők közösen felolvasták a tábor mottójának is nevezhető mondatot: „… az emberi szó, a művészet és kultúra több mint a legtöbb pénz…”

A tábor zárásával az alkotók hazatértek, de emlékük és az itt töltött napok alatt készült műveikből egy-egy darab velünk marad, s együtt várjuk a jövő évi találkozást.

Nádler László gesztusfestészeti bemutatója
Ódor Bettina az IKSZT vezető-helyettese köszönti a megjelenteket

 

Hosszú Zoltán polgármester a jövő évi alkotótáborba is örömmel invitálja a jelenlévő művészeket

 

Medvegy Zoltán festőművész és költő olvassa fel az alkotótábor ideje alatt írt költeményét

 

Gergye Rezső a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója a kultúra fontosságáról beszél

Munkában az alkotók:

kép 012

kép 026

nyílt nap 011

nyílt nap 002

Válogatás az alkotótáborban készült festmények közül, természetesen a teljesség igénye nélkül:

alkotótábor zárás 011

alkotótábor zárás 021

alkotótábor zárás 044

alkotótábor zárás 012

alkotótábor zárás 013

alkotótábor zárás 015

alkotótábor zárás 019

alkotótábor zárás 020

alkotótábor zárás 022

alkotótábor zárás 023