Sajtóközlemény

Projektesemény: „Körzetközponti orvosi rendelő felújítása Oszkón” című projekt sajtó-nyilvános záró-rendezvénye

Időpont: 2011. július 24., vasárnap, 14.00

Helyszín: Oszkó, Orvosi rendelő, Rákóczi F. u. 48/A

 

Projekt főbb adatai:

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 23.055.646.- Ft

Kedvezményezett: Oszkó Község Önkormányzata (9825 Oszkó, Rákóczi Ferenc u. 79.)

Projekt címe: Körzetközponti orvosi rendelő felújítása Oszkón

Projekt azonosító: NYDOP-5.2.1/A-09-2010-0034

Kivitelezés ideje: 2010.08.19-2011.06.30

Kivitelező: Nívódom Építőipari és Kereskedelmi Kft. (8900 Zalaegerszeg, Bíró M. u. 26.)

Műszaki ellenőr: Zalaber Vállalkozási Kft. (8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 11. ) Soós Zoltán felelős műszaki ellenőr

Közreműködő Szervezet:

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Nyugat-dunántúli Területi Iroda, Sopron (9400 Sopron, Verő József u. 1.)

 

 

A projekt részletes bemutatása:

 

A fejlesztésekben élen járó Oszkói önkormányzat évek óta tervezi és keresi a lehetőséget a leromlott, műszakilag elavult, korszerűtlen orvosi rendelő felújítására. Az előkészítő tevékenységek 2008. májusában indultak igényfelméréssel és a műszaki tervdokumentáció elkészítésével, a jogerő építési engedély megszerzésével. Nyertes pályázati lehetőség hiányában 2009-re már önerőből elvégezték a legszükségesebb beavatkozásokat (tető felújítása, vízelvezető rendszer rekonstrukciója).

Jelen nyertes pályázatot 2010 januárjában adta be az önkormányzat, majd a támogatási szerződés megkötését követően közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt tavaly nyáron.

A projekt keretében Oszkó községben az önkormányzat tulajdonában lévő épületben működő körzetközponti orvosi rendelő és belső helyiségeinek teljes megújítása történt meg, bútorzatának cseréje folyamatban van, valamint az orvosi eszközök modernizációja, illetve az épület teljes akadálymentesítése és parkoló kialakítása került sor.

Az oszkói betegkör az alap és szakellátások elérhetősége tekintetében kiszolgáltatott volt, mivel a közlekedési viszonyok korlátozottak a hátrányos helyzetű vasvári kistérségben. A felújítás szükségességét az igényfelmérés valamint a praxis forgalma, továbbá morbiditási és mortalitási mutatói igazolták. Ezen felül hosszú évek óta több fórumon megszólaló lakossági és betegigény volt a háziorvosi rendelő felújítása és eszközeinek modernizációja, mivel az orvosi rendelő állaga leromlott képet mutatott, 1 db WC látta el a női és férfi betegek és a személyzet igényeit, a minőségi alapellátást biztosító eszközök teljes hiánya volt a jellemző.

 

Az ellátotti körben az országos átlag szerinti leggyakoribb megbetegedések mutathatók ki (magas vérnyomás, diabetes, ischaemiás szívbetegségek, Spondylopathiák, lipoprotein anyagcsere rendellenességei), melyek felismeréséhez, megelőzéséhez és gyógyításához a következő eszközök kerültek beszerzésre:

EKG készülék hord táskával, Defibrillátor, orvosi vizsgáló lámpa, Kettesy-féle látásvizsgáló tábla, Otoszkóp, Testzsírmérő,Mini Doppler készülék.

 

Az orvosi rendelő felújítása, bútorzatának cseréje által a háziorvosi rendelőt felkereső lakosok egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos komfortérzete javul a jövőben. Az orvosi műszerek beszerzése hozzájárul a háziorvosi ellátás minőségének javításához, a pontosabban diagnózis felállításához, így a megfelelő terápia kiválasztásához.

Az akadálymentesítés a kisgyermekes családok szolgáltatás igénybevételét is megkönnyíti.

 

Elért eredmények:

  • megújult, a szükséges számú kiszolgáló és mellékhelyiséggel ellátott orvosi rendelő
  • 7 db orvosi eszköz beszerzése, mely a diagnosztikához, megelőzéshez szükséges
  • komplex akadálymentesítés valósult meg, valamint 7 db parkoló épült

 

A projekt hosszú távú célja:

A jelenleg is magas kártyaszámmal rendelkező praxisnak helyt adó körzetközponti orvosi rendelő megújításával a betegkör további szélesítése, ezáltal a praxis fenntarthatóságának biztosítása a jelenleg betöltetlen praxisokkal küzdő hazánkban.

 

sajtóközlemény