Oszkóból kiindulva, illetve Oszkót érintve számos túraútvonal kínál lehetőséget a táj megismerésére. A barangolni vágyókat térképpel, útvonal javaslatokkal és szükség szerint túravezetővel tudjuk segíteni a környék felfedezésében. Akik két keréken szeretnék bejárni dimbes-dombos vidékünket, azok számíthatnak a Hegypásztor Kör 30 kerékpárral felszerelt kerékpárkölcsönzőjének szolgáltatásaira is.

GYALOGTÚRÁK

A kistérséget behálózzák a jelzett túraútvonalak. A látnivalókban gazdag természeti környezet és a változatos táj alaposabb megismerését teszik lehetővé a szervezett túrák, amelyek közül kiemelkedik az országosan ismert, több száz résztvevőt vonzó Hegyhát 20, Hegyhát 30 és Hegyhát 50 teljesítménytúra, amely minden év szeptemberének negyedik szombatján kerül megrendezésre. Hasonló hírnévnek örvend májusban a Mindszenty emléktúra. Ezekről a túrákról, valamint a “Hegyhát turistája” jelvényszerző mozgalomról részletes felvilágosítással (térkép, szórólap és útvonal beírások) szolgálunk az oszkói Teleházban.Ezen felül az alábbi túrák megtételét javasoljuk, amelyek kezdő- és befejező pontja a Hegypásztor pince és az Erdei iskola (Pásztorszállás).

Jeli Túra (12 km)

Oszkó-Jeli arborétum

A Hegypásztor Kör pincéjétől indulva a sárga négyszög jelzésen megyünk a sárga sáv jelzésig. Jobbra tartva végigmegyünk a dűlőúton a szőlőhegy főbejáratánál lévő keresztig. Sárga jelzés vezet a hegy belseje felé, az utolsó pince után két irányban folytathatjuk utunkat. Egyenesen tartva, nehezen járható jelzetlen úton a Katonák útjáig mehetünk a piros sáv jelzésig, ami egyenesen az arborétumba vezet. Ha a sárga jelzést választjuk, akkor jobbra kis erdő között vezet az utunk. A kavicsozott Borhordó útra érve balra megyünk tovább, ahol már a piros sáv jelzést követhetjük (a két jelzés együtt halad az arborétum bejáratáig). Az Arborétumban illetve környékén eltölthetjük a napot.

Szajki Túra (18 km)

Oszkó-Csehimindszent-Szajki tavak-Mikosszéplak-Oszkó

A Hegypásztor Kör pincéjétől a sárga négyszög jelzésen a Borhordó útig megyünk, majd egyenesen tovább a piros sáv jelzésen. Az erdő között vezetö út elhalad a csehi szőlőhegy közelében, majd a csehimindszenti szőlőhegyet érintve visz tovább. A jelzésen továbbmenve a falu templomáig jutunk. Utunkat a templom mellett elhaladva folytathatjuk, s egy rövid országúti szakaszt megtéve, a piros sáv jelzés balra egy földútra tér. Ezt követve a Szajki tavakhoz jutunk, elérve az országos kék túra útvonalát. Kék négyszög jelzésen a mikosszéplaki turistaházhoz gyalogolhatunk, ahonnan az esti órákban autóbusszal utazhatunk Oszkóig.

Tájház Túra (44 km)

Oszkó-Olaszfa-Győrvár-Hegyhátszentpéter-Petőmihályfa-Vasvár-Oszkó

A Hegypásztor pincétől vezet a sárga sáv az országúton Olaszfa felé. Gyalogoljunk a hegy főbejératánál lévő keresztig, majd balra földúton menjünk ki az országútra, ott megtaláljuk a sárga sáv jelzést. A Sió patak mellett, az Agghegy domb alján, nehezen járható úton Alsó-Oszkó érintésével Olaszfa felé vegyük az irányt. A falu nyugati végén balra megyünk tovább. Kalocsapuszta Verna dombja mellett haladunk a Cigányszeren Győrvárig, majd Hegyhátszentpéterig. A faluban lévő tájház faragott, festett oromzatával és a XIX. századi paraszti életet bemutató berendezésével páratlan látnivalót nyújt. A következő falu Petőmihályfa. A sárga sáv jelzés a szőlőhegynél ér véget. A hegyből kivezető sárga sáv eléri a piros sáv jelzést. Balra a Gersekaráti tóhoz gyalogolhatunk, egyenesen haladva pedig Vasvárra érünk. Vasvártól a piros jelzésen a vasútállomás – Sándor lépcső – volt Oszkói vasútállomás – Katonák útja útvonalon Oszkóba érünk.

Részletes útvonal leírásokat és térképeket tudunk biztosítani az oszkói Közösségi Ház turisztikai és információs irodában!

TÚRAJAVASLATOK KERÉKPÁROSOKNAK

Gébárti Túra (65 km)

Oszkó-Pácsony-Győrvár-Hegyhátszentpéter-Petőmihályfa-Andrásfa-Nagykutas-Kiskutas-Gébárti tó-Zalaegerszeg-Egervár-Győrvár-Pácsony-Oszkó.

Szajki Túra (46 km)

Oszkó-Csehi-Bérbaltavár-Mikosszéplak-Szajki tavak

Visszafelé: Mikosszéplak-Csehimindszent-Csipkerek a 8-as föúton keresztülmegyünk, az úttal párhuzamosan egy erdei úton érkezünk Kámba – Jeli felé vezető Katonák útján érünk vissza Oszkóba.