Babamasszázs tanfolyam a Közösségi Házban

Az újszülöttkori testi érintkezés és érintés fontosságát, jótékony hatását a természeti népek már évszázadok óta tudják. A nők csecsemőiket gyakran a csupasz testükön hordják és sokat simogatják. Az Európai nők számára ez már nem igazán járható út, de bőrkontaktust másképpen is lehet és kell teremteni.

A rendszeres masszázs kedvezően befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolatot, fejleszti a baba kapcsolatteremtő képességét, erősíti az immunrendszert és a stressz elleni védelmet, enyhíti az allergiás tüneteket, a felpuffadást, a hasfájást. Ezen túlmenően erősíti a bőrt, a szöveteket, az izomzatot, javítja a mozgáskoordinációt, gyorsítja a koraszülöttek fejlődését. Mivel a masszázs az egészségmegőrzés egyik bevált eszköze a világon, szerettük volna, hogy az itt élő édesanyák és gyermekeik is lehetőséget kapjanak a babamasszázs elsajátítására.

A tanfolyamot Dériné Tóth Andrea okleveles babamasszázs oktató vezette. Négy héten keresztül heti egyszer tartott foglalkozást, amely minden esetben az anya és a csecsemő összehangolódásával kezdődött, majd a korábban megtanult fogások ismétlésével folytatódott, s végül következett az új technikák elsajátítása. Az anyukák természetesen megkapták a foglalkozások anyagát írásos formában, hogy otthon is biztonsággal végezhessék a masszázst, s egy oklevelet annak tanúságaként, hogy sikeresen elvégezték a tanfolyamot. A foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek, s a masszázs elemeinek megtanulása mellett lehetőség nyílott, hogy az azonos élethelyzetben lévő édesanyák ismerkedhessenek, barátkozhassanak. A tanfolyam önköltséges volt, de a Hegypásztor Kör a terem biztosítása mellett anyagilag is segítette a csoportot. Ezúton is szeretnénk ezért köszönetet mondani.

Mozsárné Vojnovics Adrienn Diána védőnő