Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye

KÖZLEMÉNY

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. A nagyobb mennyiségű hó – kedd hajnaltól szerda éjfélig összegezve – főként Vas megyére jellemzően kb. 25-50 cmközött valószínű. Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okozhat. Erős hófúvás is lehetséges magas hótorlaszokkal. A lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a piros fokozatú hófúvás riasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén.

 

A balesetek elkerülése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét a következő szabályok betartására:

  • Az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessen!
  • Használjon téli gumikat, fagyálló folyadékot!
  • Amennyiben hosszú útra indul, készítsen az autóba vizet és takarókat!
  • Mindig tartson magánál feltöltött telefont, térképet (GPS-t), és elemlámpát!
  • Ügyeljen arra, hogy a fényszórók (ködlámpa) megfelelően működjenek!
  • Kényszermegállásnál gondoskodjon a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)!
  • Kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! Folyamatosan friss információkat talál a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein!
  • Készüljön fel arra, hogy az időjárási viszonyok hirtelen, és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki! Ismerje meg a tervezett útvonal útviszonyait, készüljön fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézze meg azt is, hogy hol van lehetőség hosszabb idejű, biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont)!

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, tartsák be az előírásokat, és fokozott óvatossággal közlekedjenek!

 

 

Szombathely, 2013. február 12.

Balogh Nikoletta

                                                                                                      tűzoltó zászlós

                                                                                     megyei katasztrófavédelmi szóvivő